In aceasta saptamana am inceput sa citesc o carte care are ca subiect principal sanatate noastra si modul in care noi avem grija d ea.Tot uitandu-ma atent la subiectele abodate in ea am gasit ceva despre insomnii si apoi sa descopar ca un bun remediu in combaterea insomniilor este busuiocul ,o planta cu adevarat speciala,asa ca mi-am propus sa scriu cate ceva despre aceasta si sa reamintesc oamenilor importanta ei.
Busuiocul-
Ocimum basilicum-acesta este un stimulent tonic
fiind considerat una dintre cele mai benefice plante.
Busuiocul este o planta originara din India, cunoscuta si folosita inca din urma cu trei milenii si care s-a bucurat de o raspandire rapida in toata lumea. La indieni, despre busuioc se spune ca este planta lui Krishna si a lui Vishnu, iar bunii hindusi nu se duc la culcare fara o ramurica de busuioc pusa pe piept, menita sa ii duca in timpul somnului pe taramurile paradisiace. La romani si mai tarziu la italieni, busuiocul era considerat iarba dragostei si a fertilitatii, inflorirea lui fiind celebrata prin serbari si prin adevarate ritualuri. La greci si in aproape toate tarile crestin-ortodoxe, busuiocul are aproape aceleasi semnificatii c a si in India, fiind considerat planta sacra.
Uleiului de busuioc poate fi folosit ca pe un reglator al sistemului nervors in compaterea asteniilor nervoase cum ar fi migrenele,surmenajul intelectual,starile depresive,insomniile ,etc.
Acesta are un efect antispastic, fiind astfel recomandat in tratareabronsitelor,spasmele gastrice,intestinale,tuse,colita si spasmofilie.
Uleiul esential de busuioc are reputatia unui stimulent al senzualitatii, fiind un afrodiziac eficace mai ales pentru femei.
Pentru proprietatile sale antiinflamatoare, anticatarale, decongestionante si antiinfectioase este indicat a se folosi in afte, sinuzita, amigdalita, pneumonii, infectii acute intestinale, infectii urinare, cistita si infectii genitale.
Busuiocul este cunoscut ca planta de leac si se spunea ca in culturile vechi precrestine din Orientul Apropiat busuiocul era considerat o planta sfanta, folosita in scopuri religioase.
Consumul zilnic de ceai de busuioc, timp de trei saptamani, creste cu 25-35% viteza de metabolizare a unor toxine provenite din alimentatie (toxicitatea provenita din grasimi, carne prajita, coloranti chimici sau alte "Ei-uri poate fi mult diminuata). Totodata, ceaiul de busuioc creste cu peste 15% sinteza enzimei care distruge alcoolul ca toxic patruns in organism. Si poate diminua pana la anulare toxicitatea a peste 90% din excipientele folosite in fabricarea pastilelor medicamentoase. Pe de alta parte, consumul zilnic de ceai de busuioc scade cu 5-7% efectul nociv al nicotinei si al altor toxice cu nucleu de tip nicotinic, patrunse in sange prin inhalare sau ingestie.
ceaiul de busuioc poate reduce viteza de transformare a zaharurilor in grasimi, desi mecanismul nu este cunoscut inca.
Cert este ca efectul final consta intr-un mai eficient echilibru al sintezei grasimilor, precum si in mentinerea unui strat de lipide normal, in comparatie cu inaltimea.
Articolul reprezinta mici fragmente din articole de pe internet si din carti pe care am tinut sa le precizez aici cu speranta ca ve-ti acorda mai multa atentie acestei plante.