vineri, mai 14, 2010

O istorie a medicinii-part1-Medicina arhaica



M-am gandit sa pun cateva postari legate de acest domeniu vast si fascinant si anume despre medicina,evolutia acesteia de-a lungul timpului si nu numai.Pentru ca de curand am luat o decizie si nu o sa regret asta niciodata,cum de altfel niciodata nu am regretat ce am facut :)
M-am apucat de o carte ‘’O istorie a medicinii’’ care m-a suprins cu unele chestii .
Cartea relateaza evenimente care au marcat evolutia medicinii.
Lucruri pe care le stiam sau pe care le-am decoperit acum prin intermediul acesteia le voi relata in cateva postari.

Medicina arhaica

Daca vom cauta explicatia cuvantului ‘’medicina’’ (lat.: ars medicina = arta de a vindeca) dar defapt medicina inseamna mult mai mult decat vindecarea bolnavului.Pentru mine cel putin inseamna aceasta legatura permanenta dintre om,natura,univers,materie,aceastaimbinare ‘’a totului’’care duce catre ceva mult mai profund decat un simplu tratament.
Daca prin medicina intelegem mai cu seama deprinderea aplicarii mijloacelor de lecuire,atunci medicina se dovesdeste a fi totusi mai veche decat omul.
Animalele bolnave spre exemplu isi lingeau ranile pentru ca stiau ca asta le va face bine,pe langa faptul ca avea loc acea dezinfectare a ranilor ,saliva avea rolul de a vindeca ranile datorita substantelor ‘’antibiotice’’continute de aceasta.
De aseamenea s-a constat ,ca in caz de indigestie ,multe omnivore si chiar si carnivore ,printre care putem aminti pisica si cainele,mananca iarba,aliment neobisnuit pt ele,dar care ajuta la digestie
De la tropismele care permit fiintelor elementare sa se indeparteze de factorii daunatori intalniti in mediul ambiant,se trece la reflexele simple,prin care organismele dotate cu sistem nervos rudimentar raspund adecvat impulsurilor primite din afara,si se ajunge la complexele reactii de adaptare ale animalelor superioare,reactii intemeiate adesea pe instinct ,acea uimitoare ''memorie a speciei'' ,care intervine si atunci cand este vorba de conservarea sau recuperarea sanatatii.
Tratamente ortopedice realizate de catre pasari ,care pentru imobilizarea piciorului rupt inconjoara lucul fracturat cu un manson de argila sau din pene prinse in sange inchegat.Un alt exemplu,o gorila ce avea trupul strapuns de o sulita,isi scoate sulita, iar pe rana produsa de aceasta isi pune ierburi care ii opresc sangerarea si grabesc vindecarea.
Pentru om ,fiinta constienta ,boala nu reprezinta nu numai un prilej de suferinta si invaliditate ,ci este deopotriva un eveniment incarcat cu implicatii psihologice si morale pe care le determina reducerea capacitatii de actiune si mai cu seama perspectiva mortii.
In ceea ce priveste latura instinctiva a indeletnicirilor vindecatoare ale omului,acesta
si-a pierdut insemnanatea pe masura ce ,in cadrul comunitatilor arhaice,se elaboreaza un mestesug al lecuirii,care se transmite si se perfectioneaza din generatie in generatie.
Trecerea timpului aduce o ‘’degradare’’a tuturor elementelor creatiei Cosmosul ,natura imbatranesc,drept pt care este nevoie de o reinnoire periodica.
Un lucru care m-a impresionat la aceasta carte este faptului ca relateaza lucuri intamplate atunci dar in acelasi timp creaza conexiuni cu prezentul.
Spre exemplu atunci rahitismul (Boală caracteristică primei copilării, provocată de lipsa vitaminei D, care produce tulburări în metabolismul fosforului și al calciului, cu repercusiuni, în special, asupra sistemului osos. )nu exista asta pentru ca traiul sub cerul liber ,in bataia soarelui si alimentatia bogata in vitamine au impidicat aparitia stigmatelor de rahitism.
Lucruri mai putin bune ce se intamplau atunci era faptul ca femeile le era aproape imposibil sa dea nastere copiilor,asta fie ca mureau devreme(20-30 ani) fie pentru ca nu aveau uterul indeajuns de dezvoltat pentru a sustine o sarcina.
Oamenii din acele timpuri realizau operatii pe creier folosindu se de scoici cu margini ascutite .In insulele Pacificului ,in preistorie,femeile obisnuiau sa isi opereze copiii in cazul unor convulsii si dupa ce scrijeleau pielea capului intr-un mod circular il spalau cu apa de mare si se asteptau efectele terapeutice.
Ce le mai multe operatii au fost realizate pe oasele parietale ,dar nu lipsesc nici cele practicate pe frontal sau occipital.Unii cercatatori sunt de parere ca omul din preisorie se pricepea sa aleaga locul interventiei ,astfel ca marile sinusuri vasculare (cel ce uneste mijlocul fruntii cu ceafa) sa fie menajate ,pentru a nu se produce hemoragii fatale.Acesta realiza operatiile asupra unui pacient fara anestazie ,chinuit de durere dar in unele cazuri i se administrau substante halucinogene si narcotice precums emintele de canepa.
Despre igiena omului preistoric se spunea ca atunci puneau un mare accent pe curatenie ,acestia aveau fiecare lucrurile lui ,iar la moartea unuia dintre ei erau ingropate si obiectele cu care acesta a intrat in contact .
Pentru a reduce orice risc de imbolnavire se ardeau locuintele bolnavilor avand un rol de purificare.
Sunt multe de zis despre medicina arhaica eu am incercat sa aduc cate putin din trecut pentru ca compara cam la ce nivel ne aflam ce anume trebuie sa facem cu noi
Lumea trebuie sa inteleaga un singur lucru omul inseama evolutie si nimic altceva ,trebuie sa ne pese mai mult de tot :)

Niciun comentariu: