sâmbătă, noiembrie 28, 2009
Timiditatea ...un avantaj sau un dezavantaj?
Pentru unii timiditatea reprezinta o problema cu care se confrunta zilnic in relatiile cu cei din jur,fie ca se afla la serviciu ,fie la scoala sau in oricare alta parte ,timiditatea este un obstacol in comunicare ,in formarea de prietenii si nu numai.
Mi-am dorit sa vorbesc despre acest subiect pentru ca si eu ,recunosc,sunt o persoana timida ,dar incerc in fiecare zi nu sa scap de timiditate ,ci sa o fructific ,sa vad latura buna a acesteia.
Psihologi catalogheaza timiditatea ca fiind o ''boala''si spun ca pentru a ne vindeca trebuie sa ne confruntam cu obiectul fricii,dar daca acest ''obiect al fricii''nu exista,
ce vom face?
raspunsul se va gasi intotdeauna in noi .
Noi trebuie sa avem capacitatea de a comunica cu interiorul nostru ,de a recepta problemele launtrice si totodata de a le rezolva, daca nu in totalitate macarsa le putem controla pentru ca doar in acest fel se va mentine un echilibru psihic.
Un studiu arata ca:
Timiditatea este una dintre cele mai raspandite probleme de ordin psihologic. Se estimeaza ca 40% dintre occidentali sufera de aceasta afectiune. Timiditatea ii face pe oameni sa se simta nesiguri, stingheriti, nervosi, sau sa intampine o frica accentuata atunci cand vor sa-si expuna ideile in public. Oricare ar fi motivele care duc la acest comportament, vestea buna este ca timiditatea se poate educa!
Scriitori vad timiditatea ca pe un mod de intoarece catre sine,
''timiditatea este arma pe care ne-o ofera natura pentru a ne apara singuratatea''
da, asa este ,pentru ca e firesc ca o persoana sa simta nevoia de acea intoacere catre sine si sa stea ,sa mediteze asupra lucrurilor ce se petrec in viata sa ,sa constientizeze atunci cand ceva nu merge bine si sa ia masuri,si iata ca si timiditatea are rolul ei.
Daca timiditatea duce catre singuratate...acea singuratate este temporara si nu te invata sa fi singur ,ci singurul ea reprezinta o stare in care fiecare persoana se va regasi la un momendat ,depinde in ce masura va stii sa profite de ea.:)
Revenind la timiditate ,nu cred ca exista un ''tratament'' pentru a ne vindeca de aceasta pentru ca eu cel putin nu o vad ca pe o boala,si iata ca am gasit cateva sfaturi pentru a ne face mai curajosi si a ne solidifica increderea de sine:
1. Spune-ti in permanenta ca esti un "spirit fara frica" intr-un corp fizic!Aceasta este adevarata ta natura. Invata sa accepti acest lucru si viata va lua o intorsatura pozitiva. Detaseaza-te de fricile corporale si mentale, incercand sa aprofundezi latura spirituala a vietii
2. Cel mai simplu este sa ai puterea de a actiona fara prea multe analize! Evita despicarea firului in patru. De indata ce ai hotarat deja sa faci ceva anume, nu mai sta mult pe ganduri si actioneaza.
3. Permite-ti sa fii curajos, evitand un comportament las! Intelegand acest principiu si aplicandu-l in viata ta zilnica, te vei simti mai puternic decat ti-ai imaginat vreodata.
4. Fii convins ca singura putere pe care o poate detine cineva asupra ta consta, de fapt, in cantitatea de putere pe care tu i-o oferi. Sursa puterii lor are la origine gandurile tale, si, prin urmare, esti in masura sa jonglezi oricand cu capacitatea lor de forta si de putere. Acest principiu poate sa fie aplicat in momentul in care resimti anxietate
5. Aplica tehnicile de relaxare pentru a-ti pastra calmul in situatiile in care in mod normal resimti anxietate si furie.
6. Cunoaste-te pe tine insuti! Unul dintre cele mai importante lucruri este sa ajungi sa te cunosti foarte bine.
7. Ai grija la anturaj! Trebuie sa ai puterea sa recunosti ca nu exista om care sa nu fie influentat de anturajul sau. Alege cu grija persoanele din jurul tau!
8. Obisnuieste-te sa actionezi si in situatii necunoscute! Nu ai intotdeauna nevoie de toate detaliile si de toate raspunsurile pentru a actiona. Nu astepta ca toate conditiile sa fie perfecte, bine stiute inainte de a face pasii necesari pe care oricum i-ai fi facut mai repede sau mai tarziu.
9. Afiseaza atitudinea "Nu trebuie sa dovedesc nimic nimanui" .Detaseaza-te de nevoia de a demonstra ceva cuiva. Cel mai bine este sa te exprimi in permanenta pe tine, persoana care esti cu adevarat.
In concluzie timiditatea trebuie vazuta ca pe o calitate si nu un defect si de asemenea sa nu incercam sa scapam de ea pentru ca aceasta are un rol esential pentru fiinta umana.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu