vineri, decembrie 18, 2009

Iedera-Hedera helix


Tot citind prin diverse carti despre plante ...am descoperit o planta care nu neaparat mi-a atras atentia prin 'aspectul sau ci mai degraba prin beneficiile pe care le ofera.
Iedera simbolizeasa principiul nemurii.
Pe timpuri din ea se impleteau cuninile invingatorilor.Ca planta medicinala,iedera isi transfera asupra oamenilor puterea ei de exceptie .
Nervurile ei subtiri si laptoase aduc imaginea bronhiilor si in acelasi timp indica o relatie stransa cu limfa .
A fost foarte mult folosita, in timpuri stravechi, in medicina traditionala.
In scopuri terapeutice, se folosesc frunzele lobate (au 3-5 lobi) de pe ramurile sterile.
Vracii o foloseau in afectiuni diverse, ca artrite, bronsite, dezinterie, tuse, iar extern, la cataplasme pentru tratarea afectiunilor dermatologice (eczeme, arsuri solare, rani, pediculoza).
Ea este o vindecatoare celebra a radiatiilor terestre nocive avand o actiune vindecatoare asupra sistemului imunitar.
In fitoterapie ,iedera este o planta recunoscuta mai ales pentru eficienta ei in vindecarea bolilor pulmonare.De aceea frunzele de iedera intra in compozitia unor ceaiuri pentru tuse ,sau sunt prelucrate sub forma de sucuri antio-tuse,sau de extracte care datorita efectului lor antibiotic,expectorant si calmant ,isi gasesc utilizarea in combaterea bronsitelor si a tusei convulsive,dar se foloseste si in alte afectiuni cu ar fi astmul micoza pulmonara dar si ca tratament secundar in tuberculoza pulmonara.
Extern, se mai utilizeaza ca analgezic in nevrite si celulita (pentru efectul calmant si curativ). De altfel, iedera este nelipsita din formula cremelor anticelulitice.
Iedera-un excelent furnizor de iod
Plantele care contin iod ,dar si combinatiiile minerale cu iod sau remediile homeopatice cu iod sunt medicamente care stimuleaza metabolismul si favorizeaza procesele de descompunere.
In cazul tusei ,iodul usureaza secretia mucoaselor si expectoratia.
In ginecologie este nevoie de iod pt actiunea regresiva a tumorilor.In afara de tratamentul tumorilor acesta se recomanda in cazul ciclului ,menstrual abundent.In acest context este interesant de notat faptul ca aproape toate tumorile sutn insotite de o dereglare sami mult sau mai putin importanta a grandei tiroide.Furnizorii de iod ,precum iedera,stimuleaza glanda tiroida,influentand in felul acesta metabolismul.
Va spun decat un singur lucru:''Trebuie sa ne intoarcem la natura si la Dumnezeul naturii''-Luther Burbank-botanist american

Niciun comentariu: