Daca analizam piramida alimentatiei sanatoase vom observa ca la baza acesteia stau legumele ,fructele si cerealele ,cele din urma avand un rol esential in echilibrul nostru alimentar .
Acestea ne ofera o cantitate importanta de proteine,glucide si elemente nutritive de care avem nevoie in fiecare zi.
Cerealele au fost cultivate inca din anul 4000 i.H.,constituind baza alimentatiei multor popoare.Ba mai multdecat atat au ajuns sa caracterizeze cultura culinara a unor tari :
- meiul pentru Africa Centrala
- orezul pentru China si Japonia:X
- pastele fainoase,ce sunt preparate din faina de cereale in Italia
- fulgii de ovaz pt Tarile Nordice
Haideti sa vedem de ce sutn cerealele atat de importante pentru alimentatia omului.
Cerealele contin o mare varietate de nutrienti esentiali pentru echilibrul organismului nostru.Sunt bogate in glucide complexe,in proteine vegetale,in vitamine din complexul B-urilor(B1,B2,B5,B9,etc)in vitamina E ,care are proprietati antioxidante,in saruri minerale si oligoelemente precum magneziu,fier,potasiu,precum si in fibre .
Deasemenea ele au capacitatea de a reduce colesterolul si nivelul glicemiei,ceea ce contribuie decisiv controlul bolilor cardiovasculare si diabetul.
Acestea sutn surse importante de proteine si desi nu asigura toti aminoacizii esentiali,combinatia acestora cu alte surse vegetale de proteine (mazare,fasole) pot constitui o sursa completa de proteine.
In fiecare zi!
Consumati in fiecare zi la fieacre masa o portie de cereale sau de produse pe baza de cereale :fulgi,budinca de gris:X,sau de orez...paine,paste,biscuiti.
Variati periodic aceste alimente pentru a-i oferi organismului o paleta cat mai larga ,cat mai diversificata de elemente nutritive.
Si acum propun o reteta bazata pe cereale :D
Pentru micul dejun:
- o banana
- portocale
- kiwi
- un iaut
- musli
- nuci
- stafide....a da si era sa uit miere pentru cei care vor sa-si indulceasca diminetile...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu