marți, decembrie 22, 2009

Respectul de sine


NIMENI NU VA POATE FACE SA VA SIMTIT INFERIOR FARA ACORDUL VOSTRU!

A va respecta pe sine inseamna de fapt ca va multumiti cu felul cum sunteti ca va apreciati atat aspectele pozitive cat aspectele negative impreuna cu limitarile pe care le aveti,continuand sa va simtiti bine in propria piele.
Trebuie sa va cunoasteti punctele voastre forte si cele vulnerabile si sa continuati sa fiti multumit de sine si cred ca daca aveti capacitatea sa le transformati punctele vulnerabile intr-unele forte putem vorbi deja despre acea maturitate la nivel psihic, de dorinta de devoltare care odata hranita va ''creste'' intr-un mod armonios.
Asta inseamna putere interioara,siguranta de sine,incredere de sine.
Sentimentul de siguranta de sine depinde de respectul de sine si de cel de pretuire care se bazeaza pe un simt relativ,bine dezvoltat al propriei identitati,iar acei oameni care se respecta pe sine se simt impliniti.
Desigur ca nu trebuie nici sa faceti o fixatie asupra punctelor slabe ,deoarece acest mod de a proceda este la fel de putin constructiv ca si negarea lor( de teama ca nu cumva ele sa va anuleze punctele forte,indiferent cat de vizibile sunt acestea).
Si nici nu trebuie sa dati proportii exagerate unor puncte forte sau sa cadeti in capcana de a va teme ca acestea nu vor mai fi suficient de puternice.
Pe langa acest lucru ,simtul valorii este mult prea des construit pe un teren nesigur.
Adevaratul simt al valorii se construieste etapa cu etapa ,treptat si are un rol esential in ceea ce priveste dezvoltarea fiintei umane pentru ca fara acea valoare ,care desigur difera de la o persoana la alta ,oamenii are ramana incompleti,mult prea stersi.Si trebuie construit avand la baza realismul si acel gram de pozitivitate.
Cred ca ceea ce ar trebui sa faca fiecare dintre noi ,este ca la fiecare sfarsit de zi sa relizeze un bilant in ceea ce priveste lucruri bune si rele intamplate in ziua respectiva, si sa nu noteze esecurile ca pe adevarate catastrofe ,pentru acest exercitiu va avea rolul de a nu-i face sa repete aceleasi greseli de fiecare data si va avea un rolul de modelare catre ceea ce isi propun.
Ideea este sa va placeti asa cum sunteti in ansamblu chiar daca acest lucru este oarecum contradictoriu.
Sa incepem fiecare zi cu incredere in noi si in posibilitatile noastre de a face fata solicitarilor vietii!

2 comentarii:

Nicoleta S. spunea...

:">
ma bucur ca ti-a placut.
adevarul e ca nu stiu cata lume mai e in stare de daruirea asta si de dorinta de a trai zilnic sentimentele la adevarata lor valoare.
eu una simt ca ziua aceea e pierduta daca nu o traiesc la maxim, daca nu rad din suflet, daca nu plang fiindca ma ating lucrurile marunte, dar care stii: fac diferenta.
desi ne dorim sa fim puri, cu toate acestea trebuie sa detinem inteligenta necesara sa ne putem preface in anumite situatii si asta tot pentru noi. pentru binele nostru.
nu ma supar. chiar vreau sa vorbim!
:D
eu iti voi ura sarbatori fericite pe mess. ;))

Florea Mihai Ionut spunea...

bah voi va stiti? ce cute :)...

sa pstrezi ce scri si sa recitesti in momentele grele. O sa te ajute mai mult decat crezi, mai mult decat orice filosof sau mai stiu eu ce.